Avtor: zumostnas Objavljeno: 18. 03. 2020

Kaj lahko storim, ko ni svetih maš in bogoslužja?

Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši.

Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z:

  • molitvijo, postom, dobrimi deli,
  • prebiranjem Božje besede,
  • spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu:
    • radio Ognjišče vsak dan ob 19:00; nedelja ob 10:00
    • TV Exodus: vsak dan ob 12:00 in 18:00
  • ter s prejemom duhovnega obhajila.

Duhovno obhajilo v času, ko ni mogoče prejeti svetega obhajila:

Če nikakor ni mogoče, da bi sodelovali pri sveti maši in prejeli sveto obhajilo, je primerno, da ga prejmemo v duhovni obliki. 

Ker v naslednjih dneh ni mogoče, da bi sodelovali pri sveti maši in prejeli Jezusa v evharistiji v zakramentalni obliki, je koristno in ustrezno, da ga prejmete v duhovni obliki. 

Kako prejmem duhovno obhajilo?

1) Izberite si miren prostor in se pokrižajte.

2) Zmolite vero: Verujem v Boga Očeta vsemogočnega, stvarnika nebes in zemlje. In v Jezusa Kristusa, Sina njegovega edinega, Gospoda našega; ki je bil spočet od Svetega Duha, rojen iz Marije Device; trpel pod Poncijem Pilatom, križan bil, umrl in bil v grob položen; šel pred pekel, tretji dan od mrtvih vstal; šel v nebesa; sedi na desnici Boga Očeta vsemogočnega; od ondod bo prišel sodit žive in mrtve. Verujem v Svetega Duha; sveto katoliško Cerkev, občestvo svetnikov; odpuščanje grehov; vstajenje mesa in večno življenje. Amen.

3) Preberite evangelij dneva: najdete ga na spletu - hozana.si ali v tedniku Družina na 9. strani (tedenski koledar)

4) Imejte kratko meditacijo - premišljevanje ob Božji besedi (bodite pozorni na to, kaj vam govori in kakšne občutke prebuja v vas).

5) Opravite duhovno obhajilo, tako da zmolite:

Jezus, verujem, da si navzoč v Najsvetejšem zakramentu. Zahvaljujem se Ti za Tvojo ljubezen do mene, ki si mi jo izkazal s svojo smrtjo na križu. Želim Te ljubiti bolj kakor vse drugo, predvsem pa Te želim sprejeti v svojo dušo. Ker Te ne morem prejeti zakramentalno, Te prosim, da prideš k meni duhovno: prosim Te, da vstopiš in prebivaš v mojem srcu.

(Kratek premor, da se povežem z Jezusom …)

Hvala Jezus, za to duhovno obhajilo, hvala za Tvoj objem, hvala za to mistično združitev. Ne dovoli, da bi se ločil od Tebe, ampak mi pomagaj, da ostanem v Tebi.

6) Molitev končajte z znamenjem križa.

 

Tiskalniku prijazno