Pomembne informacije ob začetku veroučnega leta 2021-2022

Novo pastoralno in veroučno leto je priložnost za

Nov začetek

Dragi starši, dragi vsi bratje in sestre v veri!

Najprej bi vas rad ob začetku novega šolskega in veroučnega leta lepo pozdravil. Veselim se, da lahko tudi to leto skupaj rastemo v veri. V tem pismu bi vam rad posredoval nekaj pomembnih vsebinskih in tudi praktičnih stvari glede kateheze v župniji in našega sodelovanja.

Vera je odnos. Ni znanje - informacija, ni seznam obveznosti, ni obšolska dejavnost, ampak je odnos in način življenja, ki se rodi iz tega odnosa. Starši to dobro razumete: ko se z nekom poročiš, ta odnos spreminja tebe in tvoj način življenja. Kristjan je tisti, ki je odkril, kako zelo ga je Bog Oče vzljubil in kako velik dar je novo življenje, ki nam ga je po krstu podaril Vstali Kristus. Kako dragocen je dar Svetega Duha, ki v nas prebiva! Kateheza odraslih, mladih in otrok je namenjena temu, da bi ta dar odkrili, ga globlje spoznali in v njem našli moč in veselje za življenje. Kakor človek, ki je našel dragocen biser in je od veselja nad njim prodal vse svoje imetje. Zakaj? Ker je v odnosu z Gospodom odkril izvir življenja, v katerem vse drugo dobi nov pomen in smisel. Zato …

  • Zato želimo pri našem delu v župniji postaviti na prvo mesto odnose, prvenstvo odnosov, srečanj. Kajti ne pomaga se učiti o Bogu, če se z njim ne srečuješ. Če se z njim ne pogovarjaš - moliš. Ne pomaga spoznavati nekoga, ki te ljubi in ti vsako nedeljo pripravi obed ljubezni, če ne sedeš za njegovo mizo in z njim ješ (maša!).

  • Zato na prvo mesto postavljamo bogoslužje - evharistijo in molitev. Klic preroka Izaija je namenjen vsem: »O vsi, ki ste žejni, pridite k vodi, in vi, ki nimate denarja, pridite, kupíte in jejte! Pridite, kupíte brez denarja, brez plačila vzemite vino in mleko! Zakaj trošite denar za to, kar ni kruh, in svoj zaslužek za to, kar ne nasiti? Poslušajte, poslušajte me in jejte dobro, naj uživa v sočni jedi vaša duša« (Iz 55,1-2). Za kaj gre? Želiš, da tvoj otrok spozna vero? Da spozna Jezusa? Da se hrani z njim? Potem ga spoznaj - na novo ali še bolj - tudi ti! Sedi za mizo besede in kruha in jej! Pridi v nedeljo k maši in se srečaj z Njim!

  • Zato se bomo kateheti trudili, da verouk ne bo najprej učenje, ampak srečanje. Da bo na prvem mestu odnos, ljubeče razmerje z nebeškim Očetom, prijateljstvo z Jezusom, izkušnja ljubezni Svetega Duha, ki je izlit v naša srca (Rim 5,5).

  • Zato dajemo velik poudarek katehezi odraslih. Srečanja za odrasle in starše so namenjena temu, da mi rastemo v moči vere! Zato se bomo trudili, da bi srečanja z vami, starši, bila resnično odkrivanje Daru, velikega daru, ki smo ga prejeli! Ali ne vidiš, kako čudno je, če otroka pošiljaš k verouku in morda z nono k maši, sam pa ostajaš doma? Zato pridi na srečanja, namenjena odraslim! Se ti ne zdi, potrebuješ dobro duhovno hrano, sicer je življenje brez okusa?

  • Zato naj bo vsaj enkrat na teden družina zbrana ob Božji besedi in v molitvi! Naj bo vaš dom živa Cerkev - skupnost Jezusovi učencev! To je vera, sredi življenja: kako sediš skupaj za mizo, kako ješ, delaš, kako si pomagaš, se igraš, poslušaš, …

  • Zato se vključi v župnijsko skupnost in bodi del živega občestva. Vzemi si čas. Smo v časih, ki so zahtevni, nikakor ne samo zaradi korone. Sredi veliko hujše epidemije brezbrižnosti, kot jo imenuje Papež Frančišek, lahko odkriješ, da je Bog najprej Oče, ki mu nikakor ni vseeno zate, za tvoje življenje, vajino družino, za nas vse. Da je Bog Ljubezen.

župnik Tomaž skupaj s kateheti

 

Načrtovani urnik veroučnih srečanj 2021-22: (NI DOKONČEN!)

 

Most na Soči:

Predšolski: Svetopisemske urice ob sobotah (oktober)

1. r.: torek 12:45-13:45

2. r.: sreda 12:45-13:45

3. r.: četrtek 12:45-13:45

4. r.: ponedeljek 12:45-13:45

5. r.: sreda 6:50-7:40

6. r.: torek 6:50-7:40

7+8.r. dekleta: četrtek 17:00-18:00

7+8.r. fantje: četrtek 6:50-7:40

9.r: torek 14:00-15:00

Dolenja Trebuša:

1. r.: četrtek 15:00 - 16:00
2. r.: četrtek 16:00 - 17:00

Podmelec:

2. r.: torek 15:00 - 16:00
4. r.: torek 16:00 - 17:00

Pomembno:

  • Srečanja za odrasle - starše in vse ostale bodo objavljena v prihodnjih številkah oznanil. Že sedaj vas vabim, da se jih udeležite, ker so namenjena vaši rasti v veri.
  • Starše, ki vpisujejo otroke v prvi razred šole in bi želeli, da se vključijo v veroučno skupino, vabimo, da pridejo na srečanje skupaj z otrokom: v sredo, 1.9. ob 17:00 v župnišče na Most, v četrtek, 2.9. ob 18:30 v Dolenjo Trebušo, v soboto, 4.9. ob 18:00 v Podmelec.
  • Veroučenci 4.-9. r. bodo imeli spoved prihodnji teden po podružnicah. K spovedi ali pogovoru vabljeni tudi starši!
  • Srečanja bodo za odrasle in otroke potekala v skladu s trenutnimi zahtevami in ukrepi NIJZ. POMEMBNE INFORMACIJE ob začetku veroučnega leta so objavljene na spletni strani župnije!

 

Pismo staršem za tisk

Vpisnica za 1. razred za tisk

Vpisnica za 2. do 9. razred za tisk