Preskoči na vsebino


Mengore 2013

V nedeljo po prazniku Marijinega imena je na Mengorah glavni romarski shod širše Tolminske pa tudi mnogih, ki pridejo od drugod. Mengorski hrib z Marijino cerkvijo je v krajevni pa tudi svetovni zgodovini poznan zaradi svoje zemljepisne lege in nekaterih zgodovinskih dogodkov že od 1377; oblegali so ga Turki, bil je shajališče puntarskih voditeljev, napadale so ga mnoge vojske še posebno v I. svetovni vojni, in ne nazadnje je bil v medvojnem času zavetišče slovenske omike. Prizanašali pa mu niso potresi, tako v preteklosti in tisti novejših časov.

Letošnjo Mengorsko nedeljo je dodatno polepšal obisk škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka, ki je vodil somaševanje. Med nagovorom je s prijateljsko besedo razložil priliko o izgubljenem sinu in približal pomen Očetove ljubezni do vseh ljudi, Marijo pa predstavil kot zvesto »zvezdo vodnico«, ki nas usmerja vedno, ko zaidemo s poti. Ob tej priložnosti je škof blagoslovil popotresna obnovitvena dela statične sanacije cerkve in restavratorske posege na notranjih dekorativnih stenskih poslikavah Toneta Kralja in križevega pota, olje na platnu delo iz leta 1931, ki je eno izmed umetnikovih značilnejših ekspresionistiočnih del. Blagoslovljeni so bile nadomestne lesene plastike Srca Jezusovega, Male Terezike  in sv. Antona Padovanskega za stranski oltar Kraljeve kapele, ki  jih je v Kraljevem slogu izrezljala  Nuša Dolenc Kambič iz Restavratorskega centra pri ZVKDS, ki je  kakovostno izvedel vsa ostala restavratorska dela. Kraljeva kipa Srca Jezusovega in sv. Terezike sta bila s starejšim baročnim kipom svetnika preostalega iz nekdanje cerkve ukradena v drugi polovici sedemdesetih let skupaj s križevim potom, le da je bil slednji najden na zagrebški tržnici na Dolcu, za kipi pa se je izgubila vsaka sled.

Mengore z obnovljeno cerkvijo in restavrirano notranjo opremo, kot zgodovinski spomenik z mnogoterimi simboli ob vznožju venca Tolminsko-Bohinjskih gora in bistre Soče znova žarijo v polnem soju mnogoterih zgodovinskih, umetniških in duhovnih sporočil.

Slike si lahko ogledate v fotogaleriji.

SG

Lokacija:


']); _gaq.push(['_setDomainName', 'zupnija-most-na-soci.rkc.si']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); }