Preskoči na vsebino


Povabljen si, da prehodiš duhovno pot velikega tedna!

Povabljen si, da prehodiš duhovno pot velikega tedna!

Velika noč, nas vabi, da se še posebej odpremo Bogu. On se nam želi približati tam, kjer smo mi slabotni, ranjeni in grešni. Velikokrat razmišljamo:  Če boš dovolj dober za Boga, ti bo pomagal. Velika noč nam sporoča obratno: Dragocen, dragocena si Bogu tako zelo, da te želi poiskati  tudi tam, kjer si na dnu, utrujen, razočaran nad seboj in drugimi. Ko mu pustiš vstopiti tam, te prime za roko in te dvigne. In to je velika noč! Naš svet in mi z njim bi radi včasih preslišali bolečino, trpljenje, zanikali grešnost. Jezus na križu pa nam sporoča, da nas želi srečati prav tam. On je zdravnik duš in ranjenih src, skrhanih odnosov. Velika noč ni samo dan, ampak je duhovni proces, ki nas notranje spreminja: zdravi, prečiščuje, dviga, odpira vrata v radost odrešenja! Velika noč je za nas, da MI vstanemo od mrtvih! Potem bomo iz srca zapeli Aleluja!

Bogoslužje, ki ga obhajamo v cerkvi, nas bo peljalo po duhovni poti, tako da bomo resnično tudi osebno izkusili, kaj je velika noč! Koraki te poti so zajeti v bogoslužju velikega tedna:

Veliki četrtek

Jezus obhaja zadnjo večerjo z učenci. Umije jim noge in jim da zapoved medsebojne ljubezni. To je prva sveta maša, vabi nas k čudenju, strmenju nad skrivnostjo Telesa in Krvi - Jezusa, ki se daje za nas.

  • krizmena maša v Novi Gorici ob 9:30 - škof Jurij bo blagoslovil oz. posvetil sveta olja.
  • SVETA MAŠA VELIKEGA ČETRTKA: Vsi smo povabljeni, da se odpremo evharistiji - največjemu daru, ki nam ga je zapustil Jezus, ki je rekel: »To delajte v moj spomin!« Pri maši darujemo denar za družine in ljudi v stiski iz naše župnije. Sodelujejo družine prvoobhajancev. Po maši ura molitve z Jezusom na Oljski gori.

Veliki petek

Jezusovo trpljenje je pot k Očetu. V smrti nas vodi k njemu, da bi spoznali Ljubezen, ki smo jo zavrnili. Ob pasijonu, počastitvi križa in Božjem grobu skušajmo doživeti nekaj iskrenih trenutkov pogovora z Jezusom. Strogi post.

  • križev pot - kdor more in ni v službi - v cerkvah ob 15:00 (Lom ob 17:00)
  • BOGOSLUŽJE VELIKEGA PETKA: pasijon, slovesne prošnje, češčenje križa, obhajilo.
  • Po bogoslužju molitev pred Božjim grobom. Doma lahko ob spremljamo prenos križevega pota iz Koloseja s papežem Frančiškom - RTV SLO - 2. program ob 21:15.

Velika sobota

Jezus je v grobu, deli z nami našo smrt. Dan svete tihote in noč prehoda iz smrti v življenje. Velikonočna vigilija je pretresljivo in globoko praznovanje velike noči, Jezusovega in našega vstajenja.  Dopoldan smo vabljeni k osebni tihi molitvi ob božjem grobu ali doma.

  • Blagoslov velikonočnih jedi.
  • VELIKONOČNA VIGILIJA ob 20:30 - ima štiri dele: slavje luči-začetek zunaj ob ognju, bogoslužje Božje besede, obnovitev krstnih obljub in evharistijo.
    To je najpomembnejše in najlepše bogoslužje celotnega cerkvenega leta, ne zamudimo ga!

Velika noč

Dan vstajenja… Naš nemir, obup in zbeganost se spremeni v veselje. V Kristusu je smrt premagana in mi smo prejeli novo življenje! PRAZNIČNE MAŠE po sporedu.

  • Velikonočni zajtrk/obed naj bo slovesen, oblikovan z molitvijo in hvaležnostjo!

Tiskalniku prijazno (pdf oblika)


']); _gaq.push(['_setDomainName', 'zupnija-most-na-soci.rkc.si']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); }